Ešerių žvejyba

Žvejyba Kirneilio ežere

Ešerių žvejybos ypatumai

Ešerys pradedamas žvejoti anksti pavasarį, nuslūgus potvynio vandeniui. Po neršto, balandžio pabaigoje ir gegužę, jų kibimas sumažėja ir atgyja tik liepos mėnesį. Pats geriausias metas ešerių kibimui Kirneilio ežere liepos, rugpjūčio, spalio ir lapkričio mėnesiai, tačiau jie pakankamai aktyvūs ir žiemą, ypač 10–20 dienų po pirmojo ledo.

Patarimai žvejojant ešerius

1. Kada ir kur žvejoti ešerius?

Ešeriai geriausiai kimba ryte ir vakare, o esant apsiniaukusiam orui ar lyjant – visą dieną. Ešeriai gaudomi vandens telkiniuose, kur akmenuotas dugnas, prie statesnių krantų, vandens augalų, kerplėšų, augalų, duobėse (ypač vėlyvą rudenį ir žiemos pradžioje), duburiuose. Sraunumų ešeriai vengia. Nustatyti žuvų buvimo vietą nesunku. Joje pamatysite iš vandens šokinėjančias mažas žuveles.

2.  Kuo žvejoti ešerius?

Gaudyti ešerius mėgsta tiek žvejai mėgėjai, tiek profesionalai. Jie paprastai žvejojami plūdine, spiningu, skrituliais, o žiemą – avižėle ir blizgiaujant. Dažniausiai naudojamas masalas – sliekai, musės ir uodų lervos, mažos žuvelės. Juos patariama laikyti kuo arčiau dugno. Nereikėtų pamiršti ir dirbtinės guminės kirmėlaitės ar nedidelių šaukštelio pavidalo blizgių su paslėptu kabliuku – gaudymas dirbtiniais masalais vasarą, o žiemą blizgiaujant yra įdomūs ir pakankamai sėkmingi būdai.

3. Ką dar reiktų žinoti?

Ešeriai griebia masalą staigiai ir užtikrintai. Užkirstas priešinasi neilgai, o traukiamas iš didesnio gylio, pakėlus keletą metrų nuo jo buvimo vietos, nesipriešina visai. Užkirsti ešerį patariama ne per daug stipriai, nes gali plyšti jo silpnos lūpos. Žinant, kad ešeriai laikosi būriais, vienoje vietoje jų galima pagauti net keletą.

Jus taip pat gali sudominti:

Ešerys kiekvieno skrandžiui

Ešerys labai skani žuvis, tačiau daugeliui kyla sunkumų skutant jo žvynus. Ypač juos sunku pašalinti nuo kelias valandas negyvos žuvies, todėl pagautus ešerius rekomenduojama išlaikyti gyvus kuo ilgiau. Žvynus lengviau pašalinsite panardinę žuvį į karštą vandenį. Ešeriai dažniausiai kepami, džiovinami, iš jų verdami soti žuvienė.