Lynų žvejyba
Žvejyba Kirneilio ežereLynų žvejybos ypatumai
Lynų žvejyba vyksta netoli nuo kranto arba iš valties, 1–2 metrų gylyje. Masalas turi gulėti dugne arba prie pat dugno, tačiau jeigu vandens telkinio dugnas švarus – nėra dumblo ir augalų – jį rekomenduojama jaukinti iki 2 cm ilgio slieko gabaliukais, musės ar uodų lervomis, viską sumaišius su specialiu lyno-karoso pašaru ar duonos trupiniais. Vienu metu rekomenduojama žvejoti keliomis meškerėmis, kiekviena jų turi būti su skirtingu masalu.
Kaip pagauti lyną
1. Būtina apsišarvuoti kantrybe
ir pasirūpinti tinkamais reikmenimis – dugnine arba plūdine meškere, kokybišku valu ir lengva plūde. Pagrindinis šios rūšies žuvų masalas – sliekas, tačiau gerai kimba ir ant musės lervų, uodų lervų, kukurūzų bei baltyminių kukulių.
2. Į lynų žvejybą rekomenduojama leistis pavasario pabaigoje
vos tik nutirpus ledui, o upėse – vasaros pradžioje. Tuo metu jie maitinasi, todėl laikosi arčiau kranto. Vasaros metu lynai kimba pakankamai gerai, tačiau rugpjūčio pabaigoje prasideda dar vienas aktyvus, bet labai trumpas kibimas.
3. Kirneilio ežere lynų žvejyba rekomenduojama pradėti anksti ryte
(vos tik patekėjus saulei) arba vėlai vakare (prieš saulei nusileidžiant). Atrasti jų buveines ežere nėra sunku – juos išduoda nenutrūkstantys oro burbuliukai vandens paviršiuje. Sėkmingiausios vietos žvejybai povandeninių džiunglių mėgėjui visada bus, kur vandens telkinyje gausesnė augmenija ir žolynai.
Jus taip pat gali sudominti:
Lynas ima masalą pamažu. Iš pradžių jis žaidžia su juo (tai rodo plūdės virpėjimas). Kai plūdė pamažu ima slinkti į šoną, vis pasinerdama į vandenį, reikia užkirsti. Būna atvejų, kai lynas griebia masalą nedelsdamas ir plūdę panardina iš karto. Užkirstas lynas atkakliai priešinasi ir stengiasi rasti vietą pasislėpti. Pasislėpęs, nejuda iš vietos, tačiau tai nėra proga veikti. Svarbu palaukti, kol jis vėl pradės judėti, ir tik tuomet vilkti į krantą. Atminkite, kad lyną iš pradžių reikia gerai nuvarginti.
Pagavęs lyną palepink pilvą!
Arba nusifotografuok, pabučiuok ir paleisk atgal į ežerą! 🙂
Lynas itin mėgstamas kulinarų, nes yra puikaus skonio ir turi palyginti mažai ašakų. Jį galima troškinti, virti ir kepti. Jei bijote, kad valgydami žuvį jausite dumblo skonį, iškepusį jį užpilkite pienu ir ant silpnos ugnies pakepkite dar kelias minutes. Švelnus lyno skonis – garantuotas!